Potrivit pedagogiei Montessori ne nastem cu dorinta si capacitatea de a fi independenti si de a invata toate lucrurile prin propria experimentare. De cand ne nastem incepem sa cunoastem lumea inconjuratoare prin intermediul simturilor; cu ajutorul lor culegem din mediul extern informatiile care vor produce ulterior raspunsurile noastre la diferite situatii.
Pentru a putea intelege cat mai bine impactul pe care il are stimularea senzoriala timpurie a copiilor in dezvoltarea si capacitatea lor viitoare de adaptare, am rugat-o pe Ioana Corompaki, psiholog clinician si fondator Pyramid Learning Center, sa ne ajute cu o explicatie obiectiva ca din partea unui specialist in domeniu si totodata mama a 3 copii.
Necesitatea stimularii senzoriale in primii 3 ani de viata
Primii ani de viata sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului uman si deci, pentru o dezvoltare armonioasa a viitorului adult. Cercetarile recente asupra creierului uman au demonstrat faptul ca expunerea timpurie la diverse forme de stimulare senzoriala bazata pe vaz, auz sau proprioceptie pune baza capacitatii de invatare ulterioara a copilului.
Atunci cand creierul uman este expus la diferite experiente in contact direct cu simturile se creeaza legaturi noi intre celulele nervoase, iar cele vechi se intaresc. Astfel, primii trei ani de viata sunt anii in care copilul exploreaza in mod continuu lumea prin intermediul simturilor, isi creaza noi experiente senzoriale si se realizeaza legaturi de tip cauza efect care duc la o buna cunoastere a mediului inconjurator.
Dupa cum spunea si Maria Montessori „inteligenţa omului nu vine din nimic: ea se făureşte pe temeliile aşezate în perioadele de formare a simţurilor la copil.”
Stimularea senzoriala prin joc
Necesitatea stimularii senzoriale a fost larg recunoscuta ca fiind cruciala in dezvoltarea creierului uman. Inputurile senzoriale primite de catre creier formeaza niste patternuri sau modele ce reprezinta baza pentru multe dintre functiile complexe ale creierului uman: mers, scris, citit.
Bineinteles modalitatea prin care aceasta explorare are loc se face cel mai adesea prin joc.
Dar de cele mai multe ori copiii devin curiosi vis a vis de obiecte banale din viata reala de tip cauza – efect cum ar fi intrerupatoarele, usile, clantele, fermoarele, dar in prezenta carora parintii le pun limite din motive de siguranta. Totusi, explorarea acestor obiecte duce la largirea sferei informatiilor referitoare la lume si mediu inconjurator.
Beneficiile jucariilor de tip busy board in stimularea senzoriala
Jucariile de tip busy board vin in intampinarea curiozitatii specifice varstei 1-3ani oferindu-le copiilor:
- posibilitatea de a explora intr-un mediu sigur acele obiecte care starnesc interesul lor
- intelegerea legaturile de tip cauza efect (apas butonul si se aprinde lumina)
- dezvoltarea motricitatii fine si a dexteritatii prin exercitii de apucare, insurubare – desurubare, lipire – dezlipire, legare – dezlegare, deshiderea – inchiderea fermoarului
- coordonarea oculo – motorie aceste exercitii de pe busy board fiind de fapt preachizitii pentru abilitatile viitoare de scris si manuire corecta a unor obiecte mai complicate (ex. creion, surubelnita)
- dezvoltarea atentiei si a capacitatii de mentinere a atentiei pana la finalizarea unei sarcini. Copilul se va angaja intr-o sarcina prezentata pe busy board dupa care va trece la urmatoarea si apoi la urmatoarea. Se va opri pentru a petrece cel mai mult timp asupra acelui obiect care ii trezeste interesul
Importanta parintelui in explorarea busy board-ului
Interventia in joc a parintelui sau a unui adult poate sa sporeasca cunoasterea, atunci cand ea are la baza observarea si ghidarea copilului, principii pe care le intalnim si in educatia Montessori. Aceste panouri senzoriale pot fi folosite atat pentru explorarea independenta a copilului cat si pentru intalniri de joaca mediate de parinti sau interactiuni pline de amuzament in familie.
La copilul mic (6 luni+) prezentarea obiectelor si manuirea lor insotita de sunete emise de adult duce la:
- dezvoltarea auzului fonematic
- aparitia limbajului (asociind sunetele cu obiectele)
- dezvoltarea abilitatilor de imitatie (si eu invart, si tu invarti rotita)
- dezvoltarea atentiei impartasite (copilul isi muta privirea de la obiect la persoana si invers)
Busy board-ul, instrument complex
Busy board—urile sunt un instrument complex recomandat atat pentru copiii cu dezvoltare neurotipica, dar si pentru cei cu tulburari de neurodezvoltare (ex. Autism) sau deficiente in dezvoltarea motricitatii fine.
Bazata fiind pe pedagogia Montessori, ideea care sta la baza acestor panouri de activitati este aceea de a integra intr-o jucarie sau intr-o activitate de joc partea de invatare.
Iar invatarea prin explorare si contact direct cu mediul intr-un mod amuzant si atractiv este cea mai eficienta cale pentru copilul mic.